De kredieten en andere gunsten die de Russische president Vladimir Poetin dinsdag zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj verleende, hebben Oekraïne van een bankroet gered.
Dit zei de Oekraïense premier Nikolaj Azarov woensdag. “Het land dreigde in te storten”, aldus de dankbare premier.
Rusland heeft de prijzen voor aardgas aanzienlijk verlaagd en steekt ongeveer 11 miljard euro in de economie van het land waar het historisch zo nauw mee is verweven. De minister van Energie van Oekraïne, Edvard Stavizki, juichte woensdag dat zijn land jaarlijks 5,25 miljard euro goedkoper uit is wat het aardgas betreft.
Protesten in Kiev
De overeenkomsten met Rusland worden door de prowesterse oppositie in Kiev gezien als verraad. De honderdduizenden mensen die al weken demonstreren eisen juist meer toenadering tot de Europese Unie.
De EU heeft Oekraïne een associatieverdrag aangeboden, maar president Janoekovitsj besloot bij nader inzien zijn handtekening daar niet onder te zetten. Het verdrag met de EU zou de basis vormen voor meer samenwerking en handel.
Europees aanbod ligt er nog steeds
De Duitse bondskanselier Angela Merkel beklemtoonde woensdag dat "het aanbod op tafel blijft''. Merkel suggereert dat Rusland Oekraïne ervan weerhoudt om ook afspraken met Europa te maken. Ze zei dat het "niet zo kan zijn dat een land dat tussen Rusland en de EU ligt gedwongen wordt een principiële keuze te maken voor de een óf de ander.''
De Oekraïense regering zei vorige week nog best bereid te zijn een verdrag met de EU te sluiten, mits daar iets tegenover staat: een lening van 20 miljard euro. De Europese Commissie noemde de Oekraïense eisen onrealistisch en besloot de onderhandelingen voorlopig te staken.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl